Wednesday, April 6, 2016

သေဘၤာသီးအစိမ္း၏ ထူးျခားေသာအာနိသင္မ်ား
=============================
သေဘၤာသီးအစိမ္းတြင္ ထူးျခားေသာ အာနိသင္မ်ားရွိသည္။ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းကုိ ေကာင္းေစသည္။ အစာအိမ္အနာကုိ က်က္ေစသည္။ ဆီးလမ္းေၾကာင္းေရာင္ရမ္းျခင္းကုိ သက္သာေစ သည္။
ေလနာႏွင့္လည္း တည့္သည္။ အညႇာမွထြက္ေသာ အေစးသည္ ပုိးကုိေသေစႏုိင္သည္ဟု အာ ယုေဗဒက်မ္းမ်ားတြင္ ဆုိသည္။ အေစးႏွင့္ တုိ႔ေပးျခင္းျဖင့္ ကင္းဆိပ္၊ ေႁမြဆိပ္မ်ားကုိပင္ ေျပေစႏုိင္ သည္ဟု ဆုိသည္။

ယခုတေလာ အင္တာနက္ Facebook ေပၚတြင္ သေဘၤာသီးအစိမ္းျဖင့္ျပဳလုပ္ေသာ ေရႏြမ္းၾကမ္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ေၾကာင္း ပါလာသည္။ (အမွန္ကေတာ့ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ ျဖစ္ၿပီးလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ေသာ ေရာဂါမ်ဳိးမဟုတ္ပါ။
အခုိက္အတန္႔သက္သာၿပီး အစားအေသာက္မဆင္ျခင္လွ်င္ ဆီးခ်ဳိျပန္တက္လာတတ္ပါသည္။) ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း ၾကားရလွ်င္ပင္ စိတ္ဝင္တစားေလ့လာရပါ သည္။
သုိ႔ေသာ္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါေပ်ာက္ကင္းသည္ဆုိသူမ်ားကုိ ေမးျမန္းၾကည့္ေသာအခါတြင္ ေန႔စဥ္ေသြး ေဖာက္မတုိင္းဘဲ မွန္းေျခႏွင့္ေျပာျခင္း၊ ဆီးအုိးကုိ ပုရြတ္ဆိတ္မတက္႐ုံျဖင့္ ဆီးခ်ဳိမရွိေတာ့ဟု ထင္ေန ျခင္းမွ်သာျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါသည္။
ထုိသူမ်ားအထူးသတိထားသင့္သည္မွာ ဆီးတြင္ ပုရြတ္ဆိတ္ အုံေနေသာအဆင့္ေရာက္လွ်င္ ေသြးခ်ဳိအဆင့္ ၁၂ ေက်ာ္ေနတတ္သည္။ အေတာ္ပင္ျမင့္ေနၿပီ ျဖစ္ သည္။

မၾကာေသးမီရက္က ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိသူ လူနာဦးေလးႀကီးတစ္ဦးေရာက္လာၿပီး သူမ်ားညႊန္သျဖင့္ သူ ကုိယ္တုိင္စမ္းသပ္ၿပီး သေဘၤာသီးေရေႏြၾကမ္းေသာက္ေနေၾကာင္း ေျပာပါသည္။
မည္ကဲ့သုိ႔ ျပဳလုပ္ သနည္းဟုေမးရာ ျပဳလုပ္နည္းမွာ သေဘၤာသီးအစိမ္း ႀကီးႀကီးတစ္လုံးကုိ အညႇာရွိေသာအပုိင္းမွ လက္ ႏွစ္ဆစ္ခန္႔ခြာၿပီး လီွးျဖတ္လုိက္သည္။ အတြင္းမွ အေခါင္းေပါက္ ေပၚလာေသာအခါ အေစ့မ်ားကုိ ဇြန္း ျဖင့္ႏႈိက္ထုတ္သည္။
အေစ့မ်ားကုန္ေသာအခါ အတြင္းသုိ႔ လက္ဖက္ေျခာက္ အနည္းငယ္ထည့္သည္။ ထုိ႔ေနာက္ ေရေႏြးအျဖဴေလာင္းထည့္သည္။ ျဖတ္ထားေသာအညႇာျဖင့္ အဖုံးျပန္ပိတ္ၿပီး ေထာင္လ်က္ ထားသည္။
နာရီဝက္ခန္႔ၾကာေသာအခါ သေဘၤာသီးအစိမ္းထဲမွာ ႏွပ္ထားေသာ ေရေႏြးၾကမ္းကုိ ငွဲ႔ယူ ၿပီး ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္သကဲ့သုိ႔ ေသာက္သည္ဟု ေျပာပါသည္။
ထူးျခားခ်က္မွာ ယခင္ကသူညတုိင္း ငါးႀကိမ္၊ ေျခာက္ႀကိမ္ ဆီးထသြားရသည္မွ ယခုအခါ သုံးရက္ေသာက္ၿပီးေနာက္ ညႏွစ္ႀကိမ္သာ ထရ ေတာ့သည္ဟု ဆုိပါသည္။ အမွန္ေတာ့ ေသြးေဖာက္စစ္ၿပီး မွတ္တမ္းထားလွ်င္ ပုိေကာင္းပါမည္။

သေဘၤာရြက္ကုိ ျပဳတ္ေသာက္လွ်င္ ကင္ဆာေရာဂါေပ်ာက္သည္ဟု မႏွစ္ကေခတ္စားခဲ့ပါေသးတယ္။ ဂ်ာနယ္မ်ားတြင္ ဖတ္႐ႈေသာအခါ ထုိသတင္းသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံမွမဟုတ္၊ ၾသစေၾတးလ်ႏုိင္ငံမွ သုေတ သီအခ်ဳိ႕ကစခဲ့သည္ ဟု သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္လည္း စာေရးဆရာႀကီးတစ္ဦးက ျဖန္႔ေဝခဲ့သျဖင့္ သေဘၤာရြက္ျပဳတ္ေသာက္သူေတြ မ်ားစြာရွိေနသည္ဟု သိရသည္။ (လက္ေတြ႕တုိက္တုိက္ဆုိင္ဆုိင္ ကင္ဆာေရာဂါေပ်ာက္သူကုိေတာ့ မေတြ႕ရေသးပါ။
မေတြ႕ရျခင္းမွာလည္း ကင္ဆာလူနာမ်ားသည္ အေနာက္တုိင္းေဆးႏွင့္ ဓာတ္ကင္ကုသမႈ ခံယူေနၾကသူမ်ားျဖစ္ၾကၿပီး ၾကားအခ်ိန္တြင္လည္း ျမန္မာ ေဆးၿမီးတိုကုိ စမ္းသပ္သုံးစြဲသူမ်ားလာသျဖင့္ သီးသန္႔သေဘၤာရြက္ျပဳတ္ရည္တစ္ခုတည္း
သုံးစြဲကုသ ေနသူကုိ မေတြ႕ရျခင္း ျဖစ္ပါလိမ့္မည္။)

သေဘၤာသီးအစိမ္းတြင္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခအေတာ္ရွိသည္မွာ အညႇာမွထြက္ေသာအေစးႏွင့္ သေဘၤာသီးစိမ္း တြင္ရွိေသာ အေစးဓာတ္တုိ႔သည္ အဆိပ္ကုိႏုိင္သည္ဟု အာယုေဗဒက်မ္းစာမ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိဖတ္ဖူး ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။
အဆိပ္သည္ သေဘၤာအေစးႏွင့္ ျပယ္ႏိုင္သျဖင့္ ေဆးဖက္ဝင္ေသာ အေစး ျဖစ္သည္ဟု ယူဆႏုိင္ပါသည္။

ေဂါက္ေရာဂါ (အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ) ရွိသူတစ္ဦးက သေဘၤာသီးအစိမ္းကုိ ထိပ္ဖြင့္ၿပီး အတြင္းမွအေစ့ မ်ားကုိ ေကာ္ထုတ္ယူၿပီး အတြင္းေခါင္းထဲတြင္ ေတာၾကက္ဥ (သဘာဝၾကက္ဥ) ကုိ ထည့္ျပဳတ္စား လွ်င္ သက္သာသည္ဟုဆုိ၍ စမ္းသပ္စားၾကည့္ေနေၾကာင္း
ေျပာသည္။ အခ်ဳိ႕ကလည္း မီးဖုတ္စား လွ်င္ အာနိသင္ပုိေကာင္းသည္ဟု ေျပာသည္။ ၾကက္ဥအႏွစ္သည္ ေဂါက္ေရာဂါႏွင့္မတည့္။ Uric Acid တက္ေစေသာ အစာျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ္ ၾကက္ဥကုိ သေဘၤာသီးအစိမ္းတြင္ထည့္၍ ျပဳတ္စားလွ်င္
ေဂါက္ေရာဂါသက္သာေစသည္ဟု ဆုိျပန္သည္။ သေဘၤာသီးအစိမ္းမ်ားအတြင္းမွ အေစးဓာတ္သည္ Uric Acid တက္ျခင္းကုိ ပယ္ေဖ်ာက္ႏုိင္သည့္ သေဘာျဖစ္သည္။

အာယုေဗဒ ေဆးပညာအရ အခ်ဳိဓာတ္ကုိပ်က္ေစရန္ အစပ္ဓာတ္ေပးရမည္ဟု ဆုိပါသည္။ အခါးကုိ အရသာအားျဖင့္ ဆန္႔က်င္ဘက္ျဖစ္ေသာ္လည္း အစာေၾကက်က္ၿပီးေနာက္ျဖစ္ေပၚေသာ ရသရည္ တြင္အခါးသည္ ခ်ဳိက်က္တတ္သည္ဟု ဆုိပါသည္။
ဆီးခ်ဳိသမားသည္ ေသြးထဲမွာ အခ်ဳိဓာတ္မ်ားသ ျဖင့္ ပ်က္ေစလုိလွ်င္ အစပ္ဓာတ္ေပးရသည္။ သေဘၤာသီးအစိမ္း၏ အေစးတြင္ အစပ္ဓာတ္ပါဝင္သည္။

စာေရးသူတို႔အႀကိဳက္ နည္းလမ္းမွာ သေဘၤာသီးအစိမ္းကုိ ဟင္းခ်က္လွ်င္ (ဘူးသီးဟင္းခါးခ်က္သကဲ့ သုိ႔) အတုံးမ်ားတုံးၿပီး ဟင္းခ်က္ပါ။ ဟင္းမခ်က္မီ သေဘၤာသီးအျပင္မွ အစိမ္းေရာက္အခြံမ်ားကုိ ျခစ္ ပစ္ပါ။

အခြံႏွင့္ အသီးၾကားမွ အေစးမ်ားသည္ ေဆးဖက္ဝင္သည္။ ဟင္းက်က္ၿပီးေနာက္ င႐ုတ္ေကာင္းအမႈန္႔ ျဖဴးၿပီး ဟင္းခါးအျဖစ္ ေသာက္ႏုိင္ပါသည္။ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔သည္ ဆီးရႊင္ေစသည္။

ဤဓာတ္စာသည္ ဆီးခ်ဳိသမားမ်ားႏွင့္ သင့္သည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ သေဘၤာသီးအမွည့္ (အဝါေရာင္) ႏွင့္ မသင့္ေသာ္လည္း အစိမ္းႏွင့္တည့္သည္။ သေဘၤာသီးဟင္းခါးသည္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတုိး၊ ေလနာ၊ အစာအိမ္ေရာင္ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေကာင္းသည္။
တစ္ပတ္လွ်င္တစ္ႀကိမ္ ခ်က္စားပါ။ အစာ အိမ္ေလနာေရာဂါ လက္ေတြ႕ေပ်ာက္သည္။ ေစ်းဖုိးအကုန္အက်မမ်ားဘဲ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အက်ဳိးရွိေသာဓာတ္စာဟင္းတစ္ခြက္ ျဖစ္ေပသည္။ ။

ျမန္မာ့အလင္းသတင္းစာ

ေဖေဖာ္ဝါရီလ (၁၁) ရက္၊ ၂၀၁၆ ခုႏွစ္

Written by ၾကည္လြင့္ျမင့္ (မုျဒာ)

No comments:

Post a Comment